<

Почитателите на Deep Water Solo катерене се събират всяка година край Тюленово

Във водата е приятно. Не че някой се съмнява какъв кеф е да скочиш в морето през август, но когато пълзиш по скала, а отдолу те чакат 4-5 метра до дъното, подобно разхлаждане придобива съвсем друго измерение. Феновете на двойно рисковото катерене над дълбоки води приличат на нещо средно между паяк, гущер и планинска коза. Събират се всяка година от 1 до 10 август в  Тюленово и Камен бряг и атакуват надвисналите над водата зъбери. Пазят се един друг, помагат си и се радват на всеки изминат сантиметър от самите тях или колегите им на скалата. А щом някой подаде глава най-горе, на ръкоплясканията може да завиди всяка попфолк звезда. Рядко обаче минават и 5 минути без поредният смелчага да падне от скалите в морето.

Никола Ончев
dartsnews.bg

Идваме тук от 2003 г., разказва Явор Панов, който е най-опитният катерач и безспорен авторитет сред покорителите на надвисналите над водата канари. Смях, предизвикателство, адреналин, е простото обяснение за опасното занимание. Тази година обаче е по-различно – на втори август след падане от скалите загина австрийски турист. Катерил се е, паднал е във водата, тръгнал е да излиза, нищо не е показвало, че има проблем, разказва Явор. 27-годишният чужденец се скрил от погледа на останалите зад скала, докато плувал. След малко едно от момичетата видяло във водата неподвижно тяло. Няколко от катерачите скочили в морето да помагат, но дори тогава мислели, че това е случаен турист, който се дави. Едва след като стигнали до мъжа, разпознали чужденеца. Един от спасителите е бил негов приятел, катерач и лекар, направили са всичко възможно да го спасят – сърдечен масаж, изкуствено дишане, но вече е било късно, обяснява Явор. Уточнява, разбира се, че се води разследване и резултатите от назначената експертиза не са съобщени официално, но всички предполагат, че става дума за сърдечен проблем, за който и пострадалият може изобщо да не е подозирал. Можеше да се случи и да не беше катерил, казва Явор. Трагедията, естествено, се е отразила на всички – два дни след инцидента никой не е катерил.

След това “във водата е приятно” зазвучава отново. Сред катерачите има и 11-годишно момче – той е най-малкият фен на Deep Water Solo, появявал се досега край Тюленово. Не толерирам участието на деца тук, но родителите носят отговорност, категоричен е Явор. Правилото важи за всички – всеки сам решава дали да има обезопасително въже, за коя скала са му възможностите, в каква форма е и т.н. Безразсъдните нямат място сред катерачите, защото рискът трябва да е премерен. Зяпачите ахват при всеки принудителен полет към дълбоката вода, но определено са по-ентусиазирани, когато това се случва с дамите – част от тях се катерят по монокини, за да не им пречи нищо сред процепите на скалите. Гущер с горнище виждали ли сте, смеят се момичетата.

Наоколо има и случайни търсачи на силни усещания – трима студенти наблюдават катерачите, после единият от тях скача от 8-метровата скала в морето. Излиза благополучно, но обяснява, че не е стегнал достатъчно мускулите на краката си и от сблъсъка с водата усеща болка в гърдите. Двамата му приятели благоразумно отлагат своите геройства за по-добри времена.

Плюл съм кръв след падане от 12-метрова скала в Майорка, признава пък Явор. И успокоява – тук по-високо от 8 метра няма. Наоколо продължава да се чува “опа”, “давай, можеш”, “ееее…” при поредното “цоп” в морето и ръкопляскания при всеки подаден над скалите нос.

Освен българи най-много са румънците и австрийците, но идват и чужденци от други народности. Догодина пак ще сме тук, уверява една от очевидно начинаещите дами по скалите. Не успява обаче да обясни нищо повече, защото миг по-късно за пореден път се е превърнала в гмуркачка по принуда. Става ясно обаче, че би могла да се включи с успех и сред феновете на дайвинга.


Коментирай