<

Катерач загина след падане от скала край Тюленово

27-годишен австриец загина след като падна от четириметрова скала в морето край село Тюленово, община Шабла. Трагичният инцидент е станал около 16.30 ч. на 2 август, съобщи кметът на селището Невяна Георгиева.

Мъжът е бил скален катерач и тренирал от няколко дни заедно с двама свои приятели на скалите край Тюленово. Идвал на това място за трета година и познавал брега. По време на злополуката е бил обезопасен с въже, но неясно как полетял от скалата във водите. Колегите му се притекли на помощ, но усилията им били напразни.

Пристигналите на място екипи на Бърза помощ, пожарната и полицията констатирали смъртта. Трупът е бил откаран в Съдебна медицина-Добрич. По тялото няма открити следи от травми, а причина за смъртта е удавяне. Изяснява се дали катерачът е имал проблеми със сърцето.

Край Тюленово често тренират алпинисти и през годините е имало три-четири инцидента, уточни Георгиева. Преди три години също е имало смъртен случай. По думите на кметицата в района на селото има много почиващи, които не се съобразяват с височината на скалите и с подводните опасности, които крие морето край Тюленово. Всяка година в началото на август от страната и от чужбина пристигат десетки катерачи, които си устройват неофициални състезания по опасните зъбери на брега без медицинско осигуряване.


Снимка: varnaclimbing.com

Коментирай